top of page

Et møte mellom en ukrainsk og en russisk gigant

Vi skal synge både den ukrainske nasjonalsangen og Sergei Rachmaninoffs "Bogoroditse Devo" på sommerkonserten. Rachmaninoffs nære vennskap med den ukrainskfødte pianisten Vladimir Horowitz fortjener en liten påminnelse.

Det tette samarbeidet og vennskapet mellom Rachmaninoff og Horowitz har av mange musikkritikere blitt omtalt som ett av de største i historien. Begge måtte flykte fra den russiske revolusjonen i 1917 og begge har uttalt at de mistet alt. Mens Rachmaninoff raskt reiste til USA oppholdt ukrainsk-fødte Horowitz seg i Europa noen år, og kom til USA først i 1928.


For Horowitz var Rachmaninoff hans store helt, og han har kalt ham "the musical God of my youth." Men, det første møtet mellom dem var ikke det beste. Horowitz skulle spille Tchaikovskys første pianokonsert i New York, med Rachmaninoff i salen. Han var overhodet ikke imponert, og opplevde Horowitz som alt annet enn musikalsk. Dette møtet var noe som i ettertid ga begge mye latter. De ble snart veldig nære venner, og Horowitz er kjent for å være den beste tolker av Rachmaninoffs tredje pianokonsert. Konserten fra 1978 er legendarisk:

På sommerkonserten 1. juni skal vi synge "Bogoroditse Devo". Dette verket regnes også som ett av Rachmaninoffs mest kjente komposisjoner. Stykket er opprinnelig skrevet for blandet kor, men vi vil synge et arrangement av Thomas Beveridge.


Vi velger like fullt å dele sangen fremført av vokalgruppen Voces 8 her:


Vi sees på konserten 1. juni, håper vi. Samtlige billettinntekter går til ukrainere på flukt fra krigen. Billetter kan du kjøpe her.

83 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page