top of page

OM KORET

Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor ble stiftet 8. mai 1916 i Kristiania.

I dag teller G.A.K. rundt 70 sangere, anført av vår dirigent Sigurd Engesnes.

Koret ønsker å bringe stolte tradisjoner fra mannssangen videre, tilpasset en ny fremtid. Repoertoiret spenner fra store klassiske korverk til lystige drikkeviser, fra nasjonalromantikk til populærkultur. Ambisjonene er hele veien å begeistre vårt publikum, og fortsette å være blant Norges ledende mannskor.

Hele historien

"Vinterstormene var forbi. Det var vaar i luften. Alt skjønt sprang ut. Også G.A.K."

- fra Guldbergs krønike 1921

Historien
Ansgar Guldberg i krøniken 1921_edited.j

Ansgar Guldberg.

Foto: Ukjent

Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor ble stiftet 8. mai 1916 i Kristiania.  

"Vinterstormene var forbi. Det var vaar i luften. Alt skjønt sprang ut. Ogsaa G.A.K."  

Høy sigarføring, punsj og akademiske replikker var aldri valgfag på Musikkhøyskolen og neppe anbefalt av noen sangpedagog som forutsetninger for høyverdig musikalsk tolkning. Likevel innkalte Ansgar Guldberg, Sophus Brochmann (forøvrig senere dirigent i Harstad Mandskor), H. P. Blix og Paul Gjesdal i sammen med et tjuetalls sangervenner til konstituerende møte denne mandagen for en ny vending i norsk korhistorie. Det nykonstituerte koret skulle være av høy sangerlig kvalitet med musikalsk dedikerte medlemmer kombinert med høy festlig karaktèr.  

Ansgar Guldberg hadde tidligere vært dirigent i Den Norske Studentersangforening, men hadde vært i stadig konflikt med koret, hovedsakelig på grunn av kunstneriske forskjelligheter mellom styre og dirigent. Han brøt derfor ut av dette på vårparten 1916 med ambisjonen om å starte noe nytt. Visjonen slo ikke feil, og G.A.K ble straks et meget høyt ansett kor i Skandinavia, fullt på høyde (og tidvis over) DNS og svenske Orphei Drängar.

«…. Og derpaa endelig Ansgar Guldberg selv, baaret paa gullstol av to annenbasser. Hans lorgnet og stemmegaffel, lagt paa en blaa silkepute, bæres av en tenor.»

Guldbergs de første årene_edited_edited.

Det første foto tatt av koret, våren 1917

Foto: Ukjent

032wZ13HFrgA.jpg

Guldbergs Akademiske Kor, i 1920

Foto: Ukjent

“Ungdomssang, lyse magt; livets vår i toner lagt!”

- Guldbergs motto

bottom of page