top of page

Amandus Schibsted elsket mannskor

Oppdatert: 7. apr. 2023

Aftenpostens tidligere eier og redaktør var svært engasjert for mannssang, og hans fond finansierte konkurransen som ga oss «Sangen om Kristiania». Aftenposten ble en suksess. Sangen ble det ikke.

Oslofotografen Anders Beer Wilse tok i 1908 dette bildet av Aftenpostens energiske redaktør.


Amandus Schibsted overtok eierskapet av Aftenposten i 1878 da hans far, Christian Schibsted døde. Året etter overtok han også som redaktør, et ansvar han hadde frem til hans død i 1913. I denne perioden vokste Aftenposten til å bli Norges største avis. Amandus var en mann med teft for å finne de store nyhetene - og være først ute med dem.


Han ble også svært begeistret for mannssang. I 1899 stiftet han «Amandus Schibsteds fond for mannssangens fremme» med 20 000 kroner. Det var et raust beløp den gang, og hans ambisjon var at dette skulle bidra til ny musikk fremført primært for mannskor. Fondet ble først avviklet i 2011, men har i løpet av mange tiår bidratt til mye musikk for denne byen.


Nils Collett Vogts "Sang for Kristiania", senere "Oslosangen" ble presentert på forsiden av Aftenposten.


Etter hans død i 1913 var det enken, Thrine Schibsted, som overtok ansvaret for avisen. Hun var sterk og klar, men respekterte sin manns engasjement for byen. I 1921 ble det utlyst en konkurranse for en egen sang for byen, i Aftenposten. Prispengene kom fra fondet. Det var Nils Collett Vogts dikt «Sangen for Kristiania» som gikk av med seieren. Året etter ble det utlyst en ny konkurranse, også den finansiert av fondet, for å finne en melodi for sangen.


Og i kravene til musikken startet problemene. Fondet satte som krav at musikken måtte fungere både for kor og som egen melodi. Likevel kom det inn 106 bidrag. Juryen kranglet voldsomt om hvem som skulle vinne, og det endte med at de valgte fire vinnere. Ingen slo an, men senere kom flere andre komposisjoner ut, En av de mest populære, av Einar Ellgen, skal vi synge på konserten 15. mai.


En annen komposisjon, som også ble finansiert av fondet er Kristiania-kantaten, op. 24, av Iver Holter og med tekst av Theodor Caspari. Denne skal vi ikke synge på konserten i år, men vi sang den under jubileet i 1924.


Etter at hovedstaden fikk navnet Oslo i 1924 endret også Nils Collett Vogt navnet på «Sangen for Kristiania» til «Oslosangen». Han var ikke begeistret for det nye navnet, så det drøyde noen år før han til slutt ga etter.


Det har ved mange anledninger vært forsøkt å gi Oslo en egen sang. I 1983 ble «Tilgi oss, Oslo» kåret til vinner, men slo aldri gjennom. I 1997 tok Steinar Albrigtsen til orde for å en ny konkurranse, men den kom ikke. Derimot skrev Lars Lillo-Stenberg «Oslosangen», som ble lansert under tusenårsfesten.


Vi tenker at vi ikke trenger én Oslosang. Vi har nå over 700. Det er en fantastisk skatt, og hyllest til en mangfoldig by. Vi gleder oss til sangfest for Oslo 15. mai, og håper du vil komme. Da skal du også få være med å synge.


SISTE: Billettene til konserten OSLO SYNGER mandag 15. mai ble lagt ut 28. mars. Konserten ble solgt ut på få dager.

57 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page