top of page

En historie å være stolt av

Oppdatert: 6. jan.

Vår historie starter med stiftelsen 8. mai 1916. Det er en arv og historie vi er stolte av.

Det første foto tatt av koret, våren 1917

Bergingeniøren Ansgar Guldberg og hans G.A.K. skapte furore i norsk kormiljø etter stiftelsen av Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor. Studentersangforeningene var i harnisk etter at koret som privat sangforening var så freidig å invitere til nordisk studentersangerstevne. Guldberg levde fint med dette. Han hadde sterke meninger. Han var en krevende dirigent, samtidig som han også var person med stor sans for humor. Han kjennetegnes også av en ekstrem lidenskap for mannssangen.

Portrettintervju i Dagbladet 12. juni 1920

«Guldbergs fikse idé er at mannssang er kunst» sto det å lese i Pueblos portrett av Ansgar i Dagbladet. Han sa også «Mannssang er det beste og verste jeg vet». «Det volder han næsten fysisk smerte naar et brølerkor ljomer løs med ‘La os hvihirvløhøø velkaamstsangen’, men saa setter også et fullendt sunget korverk ham i ekstatisk glede.»


Videre sto det «Mennesket og dirigenten Guldberg er en og den samme – et følsomt, nervøst sinn, et barokt lune, en skøier full av de merkeligste innfall».


Etter en hagefest våren 1916 ble ideen om et nytt akademisk kor foreslått. 3. mai sendte Ansgar Guldberg så ut en invitasjon til 22 sangere, der han også informerte om bakgrunnen for stiftelsen og skrev at han "haabet at dette nye kor maatte bestå, vokse sig stort og sterkt til glede og gavn for norsk mannssang.". Det ble starten på Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor. Om stiftelsen mandag 8. mai 1916 står det i vår fem-års krønike fra 1921:

«Vinterstormene var forbi. Det var vaar i luften. Alt skjønt sprang ut. Også G.A.K.»

Ansgar Guldberg døde natt til16. januar 1924. Du kan lese mer om ham i Norsk Biografisk Leksikon her. .113 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page