top of page

Vi synger for Oslo 15. mai

Oppdatert: 1. mai 2023

15. mai er St. Hallvards dag, og Oslos offisielle festdag. Når Oslo i 2024 feirer jubileum inviterer vi allerede 15. mai 2023 til en opptakt og «vorspiel» til byjubileet neste år. Selvsagt står Oslosanger på programmet.

Bildet viser byliv i Kristiania, nærmere bestemt Grensen, tatt i 1923.


15. mai er St. Hallvards dag, til minne om dagen Oslos skytshelgen Hallvard Vebjørnsson skal ha blitt drept og dumpet i Drammensfjorden. Det skjedde for 980 år siden. Fem år senere, i 1048, mener mange Oslo ble grunnlagt av Harald Hardråde.


Byen ble hovedstad i 1314, men ble i årene deretter rammet av både kriger og bybranner. 17. august 1624 brant Oslo helt til grunnen. Kong Christian IV kom til Oslo kort tid etter, og 27. september 1624 bestemte han at den nye byen skulle bygges opp inntil Akershus festning. Han forbød bygging i tre, og murbyen ble påbegynt. Han besluttet også at den nye byen skulle få navn etter ham selv, Christiania, og Oslo ble med dette en forstad til den nye hovedstaden.


På slutten av 1800-tallet startet løsrivelsesprosessen i Norge. Sterke krefter kjempet for å bygge nasjonal stolthet og nasjonal identitet. Da Norge endelig fikk sin selvstendighet i 1905 kom også kravet fra mange, om Norges hovedstad ikke lenger kunne ha sitt navn etter en dansk konge. Flere mente også at byen måtte få tilbake sitt opprinnelige og historisk korrekte navn.Her er Guldbergs avbildet i 1920, uvisst hvilken holdning disse sangerne hadde til byens navn.


Debatten hardnet til i avisene på begynnelsen av 1920-årene, med ytterligere argumentasjon for Oslo. Og mot Oslo. Daglig var det leserinnlegg, i alle mulige retninger. En foreslo at striden kunne løses med å kalle hovedstaden Aker. En annen skrev følgende 10. april 1923 i Aftenposten:


Snart 300 aar har nu Kristiania baaret sit døbenavn med hæder og ære og endnu er det ikke verdensbekjendt nok efter hr. Hurums mening. Jeg antager, at Oslo vistnok behøver mindst et lignende tidsrum for at indtage en ligesaa tilbørlig plads i menneskenes geografiske begreber, som Kristiania nu gjør verden over.

Debattene endte med at ti Stortingsrepresentanter høsten 1923 leverte inn et forslag til navneendring, og 11. juli 1924 vedtok Stortinget at Norges hovedstad skulle hete Oslo. Navneendringen tro i kraft fra 1. januar 1925.


Om kort tid vil vi legge ut billetter til vår Oslokonsert, mandag 15. mai, på St. Hallvards dag. Her vil vi synge kjente Oslosanger, og noen sanger som er mindre kjente. Vi ønsker å invitere til et musikalsk tilbakeblikk, med utgangspunkt i noen av de over 700 sangene som er samlet om byen vår.


Vi håper du har lyst til å komme og høre oss og våre gjester synge sanger om Oslo. Konserten blir i Marmorsalen på Sentralen. Registrer deg på vårt nyhetsbrev, øverst på nyhetssidene våre, så vil du være blant de første som kan sikre deg billett.


SISTE: Billettene til konserten OSLO SYNGER mandag 15. mai ble lagt ut 28. mars. Konserten ble solgt ut på få dager. Kontakt oss for spørsmål.

217 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page