top of page

Hva driver menn til sang hver mandag?

Det er 8. mai. Vinteren er over. Våren har kommet. Det er yrende liv i gatene. Menn møtes til "arbeidende møte", som de har gjort hver mandag siden 1916. Hvorfor det?

Noen Guldbergere møttes en mandag i mars, i år. Her er noen av dem. Foto: Torleif Kvinnesland


For en Guldberger er det noe spesielt med 8. mai. Det er korets stiftelsesdag. 8. mai i 1916 møttes en gruppe sangere, og stiftet det som skulle bli Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor. Til stede var selvsagt korets dirigent, Ansgar Guldberg.


Akkurat som i 1916 faller 8. mai på en mandag. Mandagen har vært korets øvingsdag i 107 år, og vi tror samtlige Guldbergere vil si som en viss energisk hotelleier også sier - "Jeg elsker mandager!" Vi er så enormt glade for at hver eneste mandag møtes mellom 50 og 60 menn til arbeidende møte og prøve (et annet navn for "øvelse") på Ruseløkka skole.

Vinterstormene var forbi. Det var vaar i luften. Alt skiønt sprang ut. Også G.A.K.

Dette sto å lese i fem-års krøniken i 1921, som er en fyldig beskrivelse av korets første fem år. Det var sangersstrid i hovedstadspressen. Ansgar Guldberg var en mann med sterke meninger om mannssang. Han mente mannssangen burde løftes frem som kunst. Men, Guldbergs var regnet som ett av Kristianias ledende mannskor.


Samme året som G.A.K. fylte fem år var også en stor konkurranse utlyst, om en sang til Kristiania. Den har vi skrevet litt om her. Det vi ikke har skrevet om er at det ble så mye bråk om hvilken melodi og komposisjon som var best, og en av de mange komposisjonene som ble lansert skal vi synge på OSLO SYNGER 15. mai.


Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor, anno 2023. Foto: Torleif Kvinnesland


Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor, anno 1917, med Ansgar Guldberg i midten i første rad. Foto: Ukjent


Vi gleder oss til hver gang vi kan møtes. Vi gleder oss til hver gang vi kan møte dere, vårt publikum. I dag skal vi feire, ved å møtes igjen for å gjøre de siste forberedelser til konserten 15. mai. Da skal vi sammen feire Oslo.


Spørsmålet var altså hva som får så mange menn til å møtes for sang, hver mandag. Svaret er så enkelt som gleden av å skape musikk, sammen med et helt fantastisk brorskap. Slik som her:

I mars i år la vi vårt arbeidende møte til Ringnes bryggeriers Festsal. Denne mandagen hadde vi også besøk av GAKX, og her er noen av bildene fra kvelden.. Foto: Torleif Kvinnesland


Vi gleder oss til både OSLO SYNGER 15. mai i år, til å delta på NM for kor i Trondheim i oktober, og til julekonsert i desember. Og om du tenker dette er noe du også har lyst til å være med på har vi prøvesang mandag 4. september. Send oss en mail om du har lyst til å komme.

150 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page